Home Ā» Inspiratie en tips Ā» Stilte Ā» Goede zelfzorg met Stilte

Goede zelfzorg met Stilte

door | 7 dec, 2020 | Stilte, Trouw zijn aan jezelf, Zelfliefde

 

ā€œHart en vaatziektes en een verminderd imuunsysteem kunnen ontstaan door langdurig gebrek aan stilte.

4 Praktische tips!

Dit las ik afgelopen week in de Volkskrant over een stuk wat ging over stiltegebieden die verdwijnen. Door de aanleg van bedrijven, vliegverkeer en wegen is de afgelopen jaren in zes provincies minstens 15 duizend hectare stiltegebied in Nederland verdwenen. Voor het wild wat daar leeft heeft dit grote gevolgen.

Het dier voelt zich niet veilig en raakt gestrest omdat het voortdurend wordt overprikkeld door geluiden. Tjeerd Andringa, een universitair hoofddocent auditieve cognitie aan de Rijksuniversiteit Groningen legt dit uit. En daarnaast benadrukt hij dat ditzelfde geldt voor mensen. Ik ben het helemaal met hem eens dat het belangrijk is om meer rust te nemen!

Onder andere voor het immuunsysteem. Stilte verlaagt stress. En verlaging van stress is op haar beurt goed voor je weerstand.

De oertijd.

Als we helemaal teruggaan in de tijd waar we nog met zijn allen gezellig om een kampvuurtje zaten, was stress heel noodzakelijk. Het hielp je bij gevaar als er bijvoorbeeld ineens een beer naar je stond te loeren en dacht ā€˜rennen of jij bent een heerlijk maaltje voor mijā€.

Adrenaline is het hormoon wat je lichaam aanmaakt, dat er voor zorgt dat jij in deze gevallen het seintje krijgt dat je als de wiedeweer maakt dat je wegkomt. Op dat moment maakt je lichaam het vecht- of vluchthormoon aan. Je spieren zullen aanspannen en je ademhaling versnelt. Daarnaast geeft het je meer vleugels dan welke energiedrank je ook kan geven.

Het lichaam zit geniaal in elkaar en zorgt er normaal gesproken binnen 5 minuten voor dat de adrenaline weer afgebroken is in je lichaam. Als dit een keer gebeurt is er niets aan de hand. Maar als je voor langere tijd in de stressmodus staat, maakt je lichaam cortisol aan. Dit zorgt ervoor dat je prestaties op kortere termijn vergroot worden. En dit is op langere termijn schadelijk voor en vooral uitputtend voor het lichaam. Het onderdrukt het immuunsysteem omdat er geen ruimte is om te ontspannen.

Altijd bereikbaar slecht voor de weerstand?

Het is al meerder malen aangetoond dat het nemen van voldoende rust een positief effect heeft op het immuunsysteem. Het wordt steeds lastiger om Ć©cht rust en stilte te vinden in dit digitale tijdsperk.

Ik zat laatst bij mijn huisarts in de wachtkamer, en werd behoorlijk geconfronteerd met alle mensen om me heen die op hun mobiel keken. Ik voelde dit impuls ook en besloot daar hier niet aan toe te geven. We zijn langzamerhand allemaal verslaafd geraakt aan het mobiele netwerk.

Natuurlijk enorm fijn internet, wat een gemak en is er zoveel meer mogelijk.

Maar welke schade veroorzaakt dit gedrag van overmatig mobiel gebruik en een constante druk van aanwezig zijn? Of de drang om de laatste Netflix series te zien waardoor je nog steeds geen stilte ervaart?

Hoe stress werkt in het lichaam laat ik je hieronder zien. Om hier echt een antwoord op te kunnen geven moeten we eerst dieper induiken op hoe stress werkt in het lichaam.

Langdurig stress en de gevolgen:

Inmiddels weten we hoe belangrijk het is om weerstand op te bouwen.
Weerstand beschermt je tegen ongenode gasten zoals bacteriƫn en virussen.
Klachten die ook ontstaan door langdurige stress:

 • Stemmingswisselingen,
 • Snel geĆÆrriteerd zijn
 • Menstruatieklachten
 • Angst en paniek gevoel
 • Moeheid, gebrek aan energie, slaapproblemen
 • Gewrichtsklachten
 • Hoofdpijn
 • Verhoogd cholesterol
 • Darmklachten
 • Hoge bloeddruk
 • Misselijkheid
 • Lage libido
 • Haarverlies

Dit zijn maar een paar voorbeeldenā€¦ā€¦.

Concreet komt het erop neer dat elke keer als we onze rust vervangen voor netflix, internet, social media, gamen, je cortisollevel blijft stijgen.

Dan maar zonder een mobiel?

1.Adem in, adem uit

Een stille kamer is de oplossing om wat rust te pakken. Sluit je ogen en neem een diepe ademteug in en adem ontspannen uit. Je merkt dat je ademhaling van oppervlakkig naar diep en constant gaat. Je lichaam reageert hier direct op waardoor de bloeddruk naar beneden gaat en het snel in een ontspanningsstaat komt te staan.

Ademhalen is de oudste en makkelijkste techniek om overal toe te passen. Veel mensen ademen tegenwoordig op een verkeerde manier. Vooral vrouwen ademen vaak hoog in hun lichaam in plaats van door hun buik. Met een goede ademhaling hoort je buik uit te zetten en niet ingetrokken te worden.

Door meer gefocust op je ademhaling te letten zal je merken dat de cortisol levels in je lichaam dalen en stressklachten hierdoor verdwijnen.

2.Na inspanning komt ontspanning

Dit klinkt logisch maar toch merk ik dat veel mensen dit niet doen. Zelfs als hun lichaam aangeeft dat het tijd is om te rusten gaan ze toch nog even door, ā€˜want ach, je kan immers in de avond wel weer bijslapenā€™. Zo werkt het helaas niet.

Na elke inspanning hoort ontspanning te komen om het lichaam op die manier de rust te geven waardoor de weerstand omhoog kan gaan. Ik heb het dan niet alleen over lichamelijke inspanning, maar ook over geestelijke inspanning.

Heb jij die deadline gehaald wat echt even spannend? Of waren je kinderen vandaag extra druk waardoor je veel moest opletten? Dit zijn allemaal momenten die veel energie vergen van het lichaam en waarbij de overlevingsstand aan de gang wordt gezet.

Wat ik vaak doe is dat ik na een drukke dag voor het koken even 10 minuten ga liggen met mijn ogen dicht en even helemaal niks doe. Na 10 minuten ben ik direct opgeladen om te gaan koken en de rest van mijn avondactiviteiten te doen. Bovendien merk ik vooral de volgende ochtend dat ik me weer helemaal fit voel na mijn nachtrust.

3. Geniet van een bad of douche.

Water heeft een helende en ontspannende werking. Het voert letterlijk alle indrukken van de dag van je af. Heb je een drukke dag gehad, ga dan lekker even in bad. Probeer zonder muziekje of ander geluid even 5 minuten te dobberen en daarna kan je bijv. een rustgevend muziekje opzetten.

Het systeem van je lichaam reageert het snelst op absolute stilte. Als ik me echt gestrest voel dompel ik ook mijn hoofd helemaal onder water. Ik probeer dan een beetje te gaan drijven ā€˜floatenā€™ waardoor je een intense ontspanning ervaart. Doe je nog een schep Epsom-zout aan je bad en een lekkere lavendelolie en ontspanning is gegarandeerd! Heb je geen bad, geen paniek. Lang en warm douche heeft hetzelfde effect.

4.Ben iedere dag even in de natuur en wandel.

De beste manier om spanning kwijt te raken en weer op te laden doe je in de natuur. Het liefst op bloten voeten op bijv. een ā€˜blotenvoetenpad.ā€™ Maar als het daar te koud voor is dan kan je heerlijke wandelingen maken in het bos, in een park of natuurlijk bij de zee. Kijk om je heen. Richt je aandacht op die mooie bloemen, een vogeltje die langs vliegt of misschien wel een eekhoorntje die snel de boom inklimt als jij voorbij komt lopen.

Hoe meer je tijdens het lopen op je ademhaling let hoe meer je ontspant. Let er wel op dat ondanks je ontspant door te lopen in de natuur, je lichaam wel actief bezig is. Neem daarom als je thuiskomt alsnog heel even de tijd om je lichaam op te laden.
O ja ik slik zelf in de wintermaanden een hoge dosering vitamine D3. Goed voor de weerstand, botten en spieren. Vooral als je wat ouder bent. Door gebrek aan zonlicht op onze huid in de winter mede ook door meer kleding die we dragen ontstaat er vaak een tekort. .

Een prachtige maar vooral gezonde maand gewenst!

in liefde ?
Ariane

Inspiratievraag:Ik ben benieuwd welke manier jij het liefste toepast om te rusten. Deel het met ons in de comments!

 

Gerelateerde artikelen

Hoe je jezelf op de eerste plaats zet, zonder de ander tekort te doen.

Hoe je jezelf op de eerste plaats zet, zonder de ander tekort te doen.

Hoe zou het zijn dat jij vertrouwt op wat jij voelt, dat jij ertoe doet en okƩ bent. Zelfs als je een fout maakt of blundert. Ruimte creƫert voor een leven dat echt bij jou past. Zonder dat je jezelf schuldig voelt of de ander tekort doet. Ben jij jezelf al een poosje kwijt?
Of wordt het eindelijk tijd om die eerste stap te maken, die je diep van binnen al lang voelt?

lees verder
De basis van een gezonde relatie ā€¦ook met jezelf, begint bij kunnen ontvangen.

De basis van een gezonde relatie ā€¦ook met jezelf, begint bij kunnen ontvangen.

In gezonde relaties is het geven en ontvangen in balans. In een korte periode kan het zijn dat een partner een periode meer geeft. Dat wordt later altijd weer vereffend.
In een ouder en kind relatie ligt dit anders. Ouders geven meer aan kinderen dan kinderen ooit kunnen teruggeven.
Kinderen geven wat zij hebben ontvangen weer door aan hun kinderen of aan de maatschappij.

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Maak nu GRATIS kennis metZelfliefde

Ontvang 3Ā videolessen en handige tips voor een lichter leven.

Je hebt je met succes ingeschreven!

Tweet
Share
Share
Pin