Home » Inspiratie en tips » Samenliefde » Onafhankelijkheid in een relatie

Onafhankelijkheid in een relatie

door | 25 mei, 2021 | Samenliefde, Trouw zijn aan jezelf, Zelfliefde

Onafhankelijkheid in een relatie

We weten allemaal uit ervaring hoe spannend, vol verlangen en spetterend een nieuwe relatie kan zijn. Maar hoe hou je je relatie vol leven, liefde en uitdaging? Of je nu het liefst alles samendoet omdat je net bij elkaar bent of je bent al jaren samen en kun je een leven zonder elkaar niet meer voor stellen. Er komt een periode dat je veel tijd samen gaat zijn.

Maar wanneer is te veel samenliefde teveel? De beroemde relatietherapeute Esther Perel heeft hier een duidelijke mening over. Een gezonde en langdurige en duurzame liefdesrelatie betekent dat je zorgt dat je ook genoeg tijd apart doorbrengt. Wil je een langdurige, gezonde en duurzame liefdesrelatie? Dan zorg je dat je ook genoeg tijd apart doorbrengt.

Tijd apart is cruciaal om verschillende redenen:

  • Je wilt jezelf niet ‘uit het oog verliezen’ en tijd vrij blijven maken voor jezelf, om je vrienden en familie te zien en aan je ontwikkeling te werken. Dit geeft je een extra voldaan gevoel wanneer je wél weer bij je partner bent.

Er is weinig dat zo goed werkt in aantrekkingskracht als een partner die weer terugkeert van weg te zijn geweest. De afstand zorgt voor de ‘pit’ en de behoefte elkaar weer te zien.

Relaties gedijen het beste wanneer beide partners evenveel aandacht besteden aan de samenliefde  én tijd voor je alleen.
5 tips van Esther Perel om je relatie levendig en uitdagend te houden.

Plan activiteiten voor jezelf

Wanneer je wordt ondergedompeld in die eerste paar bedwelmende maanden van een relatie, is het vanzelfsprekend dat je minder tijd hebt voor je hobby’s. Dan laat je graag een sportlesje schieten voor wat quality time met je lief, toch? Toch niet. Jezelf consequent op de tweede plaats zetten, schept een ongezond precedent voor de relatie: alsof je je bezigheden organiseert rond zijn wensen. Het is echt van belang om je eigen verlangens te respecteren. Dat betekent dat je die nagels gewoon moet laten doen als je er zin in hebt, op die fiets springt en je kont eraf spint of wat het ook is wat je hebt nagelaten of verwaarloosd. Het belangrijkste: als je je iets hebt voorgenomen, annuleer het dan niet – ook niet als je lief zin heeft in een gezellig avondje. Hij kan wachten.

Je vrienden blijven zien.

Plan, wekelijkse of maandelijkse avond met je vrienden. En als het zover is, vraag dan niet aan je vent of het goed is dat je een avondje met ze gaat stappen, zegt hem gewoon dat je gaat. Niet vergeten: onafhankelijkheid is niet iets is waar je om moet vragen – je hebt het al.

Plan een vakantie met jezelf

Als je zit te popelen om een weekendje weg te gaan en je lief is druk of heeft geen zin: wacht niet tot hij dat wel heeft – ga alleen! Tijd zonder elkaar doorbrengen is geen reden om je zorgen te maken over je relatie: zie het als een kans om te groeien als individu. Gebruik de reis om opnieuw in contact te komen met wie jij bent, los van hem, en wat je leuk vindt en wat niet. Als het goed is, kom je thuis vol verhalen over nieuwe plaatsen, lekker eten en bijzondere ervaringen, waardoor je gesprekken met hem alleen maar interessanter worden.

Familiebezoek, plan ook eens alleen.

Het is logisch dat je je wederhelft mee wilt nemen naar je familie, maar dat hoeft echt niet elke keer – zeker niet als je goed met je familie omgaat. Het kan heel verfrissend zijn om tijd met je geliefden door te brengen zonder hem. En eerlijk, je partner zal misschien al die inside jokes of oude familiekoeien niet meteen begrijpen (dus dat scheelt weer wat vertaal-tijd) en hij zal je ouderlijk huis – of de familie die er woont – waarschijnlijk niet zo fascinerend vinden als jij. En dat is goed. Dan blijft thuis ook die waar je herinneringen ophaalt met de mensen die speciaal voor je zijn.

Ruimte nodig voor jezelf, vertel hem waarom.

Door deze stappen te nemen, bestaat er misschien een kans dat je lief een beetje van streek raakt door al je hervonden vrijheid. Tegelijkertijd begin je je misschien ongerust te maken dat je, door je eigen ding te doen, hem onbedoeld buitensluit. Duidelijk uitspreken waarom je tijd voor jezelf nodig hebt, kan deze gevoelens helpen voorkomen. Stel hem gerust dat wat je doet goed is voor jou en voor hem en beter voor je relatie op de lange termijn. Als je partner nog steeds worstelt met het idee dat je een eigen leven hebt, is het misschien tijd om te heroverwegen hoeveel je wilt investeren in iemand die moeite heeft je je eigen ding te laten doen.

In liefde gedeeld. 
💗  Ariane

 

 

 

Gerelateerde artikelen

Wil jij de kunst van het stralen leren kennen?

Wil jij de kunst van het stralen leren kennen?

Wat straal jij!

Is dat niet het mooiste compliment dat je kunt krijgen?Als je straalt ben je in je element. Je voelt je goed op dat moment, alsof alles klopt.
Natuurlijk kun je stralen als je stapelverliefd bent, maar je kunt ook stralen op heel andere momenten.Mijn werkelijke stralen ontstond toen ik ben gaan doen wat mijn hart me ingaf.

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Maak nu GRATIS kennis metZelfliefde

Ontvang 3 videolessen en handige tips voor een lichter leven.

Je hebt je met succes ingeschreven!

Tweet
Share
Share
Pin